Što je astrologija

Što je astrologija

Što je astrologija, pojam astrologije

Mnogi od nas su upoznati s pojmom astrologija, no znamo li što je astrologija zapravo? Pojam astrologija zapravo znači studij ili znanost koja se bavi proučavanjem zvijezda. Danas bi mogli reći da se astrologija također bavi i proučavanjem kretanja zvijezda i kako to utječe na ljude i razna događanja u svijetu. Mnogi tvrde kako se astrologija zapravo temelji na nizu praznovjerja i vjerovanja prema kojima se iz interpretacije kretanja zvijezda i planeta mogu odrediti određeni događaji, tj. predvidjeti budućnost koja je povezana s našom stvarnošću. U početku istraživanja, astrologija se smatrala akademskom disciplinom u znanstvenom krugu. Međutim, razvojem astronomije i fizike astrologija se povukla u pozadinu. Što je astrologija danas? Danas nažalost mnoge znanstvene zajednice astrologiju smatraju tzv. Pseudoznanošću ili praznovjerjem. Zašto? Nije pronađen niti jedan dokaz kako zvijezde i planeti utječu na ljude i događaje. Ipak, mnoge druge kulture poput Indije, Maja, Kine i Azteka tijekom povijest su razvijale razne sustave za predviđanje događaja koji se temelje upravo na promatranju zvijezda. I dok je povijest astrologije bogata i zanimljiva, mnogi od nas danas jednostavno astrologiju povezuju s pojmom tarot ili horoskop.

Što je astrologija, astrološke karte i horoskopi

Kada bi danas nekoga upitali što je astrologija, vjerojatno biste dobili odgovor kako je to ono nešto povezano s horoskopom i čitanjem karata. Mnogima je danas pojam astrologije usađen kao praznovjerje, no da li je? Ima nešto u ljudskoj psihi što želi znati budućnost. Mnogi od nas na dnevnoj bazi čitaju horoskop, neki iz zabave a neki ipak očekuju navedeno. Dva najčešća pojmova vezana za astrologiju danas su astrološka karta i horoskopski znakovi. Što je astrološka karta? Astrološka karta je tablica koja se koristila u astrologiji za predviđanje, pomoću položaja planeta, zvijezda i drugih nebeskih tijela. Danas poznatija kao natalna karta, ona je uvid u budućnost pojedinca. Kako? Natalna karta je kružni graf koji prikazuje položaj svih astrološki relevantnih faktora koji su bili u trenutku kada se neka osoba rodila. Na natalnoj karti su ucrtani položaji planeta našeg Sunčevog sustava, tzv. Kuća ili polja horoskopa i položaj astroloških sazviježđa. U natalnoj karti je vidljiv podznak pojedinca i ostali elementi koji mogu pomoći u predviđanju kakva je osoba. Što je horoskop? U astrologiji postoji 12 horoskopskih znakova prema zapadnom horoskopu oni su: Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelac, Jarac, Vodenjak, Ribe. Vjeruje se kako je svaki horoskopski znak poseban na svoj način i određuje osobnost i način ponašanja osobe koja je rođena pod određenim znakom. Teško je u samo jednoj rečenici odgovoriti što je astrologija kada je ona spektar svega navedenog.

Što je astrologija, astrologija danas

Astrologija je danas življa nego ikada prije. Veliki broj ljudi se svakodnevno interesira za područja astrologije i sami svakodnevno proučavaju njen utjecaj. Danas jedino dolazi do podjele astrologa na tradicionalne i modernije. Moderni astrolozi objašnjavaju kako astrologiji treba više prilaziti sa psihološke strane, dok se tradicionalni astrolozi i dalje drže osnovnih pravila znanosti. Iako se u današnjem svijetu astrologiji prilazi na s oba načina. Da danas upitate što je astrologija astrologe koji su podijeljeni u mišljenjima vjerojatno bi dobili dva različita odgovora. Da li će pitanje što je astrologija biti prisutno u budućnosti? Astrologija svakako ima svoju budućnost, osobito u tarotu i horoskopu. Ipak je riječ o znanosti koja ima bogatu tradiciju od početka vremena i kao takva se prilagođava svim promjenama. Dokle god postoje ljubitelji astrologije i oni koji uče njene tajne ona će postajati. Moć astrologije će uvijek biti prisutna jer je uvijek aktualna, ipak ona opisuje sudbinu ljudi.

Tagovi:

Više članaka