Što su grinje i kako ih ukloniti

Što su grinje i kako ih ukloniti

Što su grinje?

Grinje su sitne bube iz obitelji krpelja i pauka. Krivi ih za mnoge tajanstvene simptome svrbeža ili ugriza jer su tako maleni i teško ih je uočiti. Postoje tisuće različitih vrsta grinja, a svaka vrsta ima različite prehrambene navike, navike grizenja i sisanja krvi. ‌ Moguće je da oni prenesu razne bolesti na životinje i ljude s kojima dolaze u kontakt, no to se rijetko kada događa, ali rizik i dalje postoji. Osim što su ove male životinje među najrasprostranjenijim stvorenjima na planeti, one su ujedno i među najrazličitijim. Ipak, zbog svog minijaturnog rasta uglavnom ostaju neprimijećeni, sve dok ne prouzrokuju probleme. Većina vrsta grinja je bezopasna za ljude, ali neke ipak mogu izazvati alergijske reakcije, pa čak i razboljeti. Kada grinje postanu problem, a posebno za ljude koji su vrlo alergični, ključno je riješiti se grinja. Kroz ovaj članak ćemo vam i reći kako ih možete uspješno ukloniti i spriječiti njihovu ponovnu pojavu.

Koje vrste postoje i gdje grinje nalazimo?

Postoje razne vrste grinja koje možete pronaći u svojem domu, te svaka od njih je drugačija. Dok jedne mogu uzrokovati probleme kod ljudi koje imaju alergije, druge su bezopasne te se ne morate brinuti.

Grinje djeteline veoma lako mogu zauzeti vaš dom ili zgradu, no nemate brige oko njih jer ne grizu niti uzrokuju zdravstvene probleme kod ljudi, ali su zato dosadni štetnici. ‌

Mogu se lako primijetiti jer su crvene, zelene ili smeđe boje i imaju duge prednje noge. Ostavljaju crvenu mrlju kada ih se zgnječe i mogu položiti tisuće jaja u vašem domu. U proljeće se hrane vašim biljkama, dok za ostala doba se sakriju u zaklon.

Grinje kućne prašine toliko su male da ih vjerojatno nećete vidjeti osim ako pomno ne tražite za njima. Zbog svoje male veličine, dižu se u zrak i čine mnogo unutarnje prašine koju biste mogli vidjeti kako se vrti oko vaše kuće. ‌Kada ih udišete, one mogu uzrokovati alergije uključujući napadaje astme ili simptome alergije. Uglavnom jedu perut i mrtvu kožu te ih često možete pronaći u jastucima, kaučima i madracima. ‌

Grinje svrbeži su također manja vrsta grinji, i oni se hrane kukcima i poznato je da grizu ljude i životinje. ‌Vole nastanjivati biljne materijale poput slame, sijena, trave, lišća ili drugo i kada se plijen dovoljno približi njihovom zaklonu ih ugrizu. Ako vas grinja svrbeža ugrize, nećete to moći osjetiti, ali ćete kasnije primijetiti crvene mrlje od kojih vas svrbi. Za razliku od mnogih drugih vrsta grinja, ove grinje ne mogu živjeti u zatvorenom prostoru. ‌

Kako ukloniti grinje?

Grinje možete pronaći gotovo svugdje, skrivene među hrpama papira, ušuškane u posteljinu, u tepisima, zračnim kanalima, prašnjavim tavanima, pa čak i na sjenilima za lampe i brčkajući se u vašem prljavom rublju. Zapravo, grinje se mogu naći praktički bilo gdje. Kako biste ih uklonili iz svojeg doma, jedno od bitnih stvari je da održavate čisti i uredan doma, kao i isto tako da s vremena na vrijeme provedete čišćenje namještaja.

Kako biste izbjegli da vam se grinja pojavi u vašemu domu, redovito usisavajte i čistite svoj dom. Čistite svaki tjedan, a ne zaboravite i na kauč, rolete i tepihe. Usisavajte što češće možete jer jedino tako možete se riješiti mnogih grinja. Posebno se mogu ukopavati u tkanine poput tepiha, namještaja, pa čak i odjeće i prianjati za njih. Usisavanje i čišćenje namještaja trebalo bi riješiti problem, ali da biste se potpuno riješili grinja, morate to raditi redovito. Imajte na umu da također trebate brisati prašinu onoliko često koliko usisavate, jer one vole prašinu. Obrišite i očistite sav namještaj te ostale stvari koje imate na policama, regalima i stolovima poput vaza, knjiga ili tehnoloških uređaja.

Grinja voli se naseljavati u podlogama za madrace i jastucima. Od grinja se možete zaštititi zatvaranjem madraca i jastuka u navlake otporne na prašinu. To bi ih trebalo spriječiti da uđu u vaš krevet te spriječiti nakupljanje otpada od grinja. Ove navlake otporne na prašinu dolaze u različitim veličinama i materijalima i mogu se kupiti u velikom broju trgovina i online prodajnih mjesta. Važno je oprati svu svoju posteljinu, uključujući jastučnice, prekrivače i poplune, svakih tjedan dana do 2 tjedna, i to u vrućoj vodi od 60 stupnjeva. Vrlo topla voda učinkovit je način da se riješite grinja u posteljini.

Tagovi:

Više članaka