Pogrebno cvijeće i biljke koje treba izbjegavati

Pogrebno cvijeće i biljke koje treba izbjegavati

Cvijeće i aranžmani za sprovode

Kada izgubimo netko tko nam je bio jako blizak, želimo im priuštiti najljepši sprovod kako bismo im odali svoju počast. Jedno od sastavnih dijelova sprovoda su dakako cvijeće i aranžmani s kojima možemo odati čast našim voljenima te se na prikladan način zauvijek oprostiti od njih. Sa cvijećem mogu svi iz uže i šire obitelji kao iz krugova prijatelja i poznanika odati čast pokojnom osobi te proslaviti njihov život koji su živjeli na ovome svijetu. Zna se da svako cvijeće ima svoje značenje i simboliku te je jako bitno koje ćete cvjetove odabrati za aranžman za sprovod. Nije svaki cvijet prikladan zbog svojeg značenja, simbolike ili same boje. Stoga je veoma bitno da istražite i raspitate se kod stručnjaka poput cvjećara koji vam mogu pomoći kod odabira najboljih cvjetova za aranžman kako biste na prikladan način odali počast pokojnici ili pokojniku i proslaviti njihov život, a i da se ne osramotite na sprovodu.

Koje pogrebno cvijeće izabrati

Na svijetu postoji preko milijun različitih vrsta cvijeća te svako cvijeće nosi svoje određenje značenje i koristiti se za određene prilike. Pa tako i za sprovode se koriste određeni cvjetovi kako bi se napravili lijepi aranžmani i vijenci za sprovod kako biste na lijep i prikladan način se oprostili od svoje voljene osobe. Vijenci za sprovod su najčešća stvar koju sve obitelji koje prisustvuju sprovodu nose, i uvijek je sačinjeno od cvijeća s posljednjim pozdravom i potpisom od obitelji ili osobe koja je i donijela taj vijenac. Najčešće cvijeće koje se koristi za takve prigode su ljiljani i kale koji simboliziraju odlazak naše duše na drugi svijet. Također, u aranžmane i vijence se kombiniraju i ruže, margarete, orhideje i gerbere. Ovisno o tome tko je preminuo, prema tome se bira kako će se cvjetovi koristiti i u kojoj boji. To najčešće ovisi o tome koja je doba i spol preminule osobe.

Koje cvijeće za pogreb trebate izbjeći

Kao što smo rekli i u prijašnjem odlomku, za sprovode se najčešće od cvijeća koriste ljiljani, kale, ruže, orhideje, margarete i gerberi. Ne postoje određene boje koje možete koristiti za vijence za sprovod, tako da tu možete birati sve moguće boje. No, postoje boje koje su više prikladnije za žene i za muškarce. Primjerice, za pokojnicu je dobro izabrati cvijeće roze, crvene, narančaste i zelene boje, dok za muškarce crvene, zelene, plave i smeđe boje. Ukoliko je osoba preminula u mladoj dobi, onda se koriste bijeli ljiljani ili bijele ruže kako bi se naglasila nevinost i mladost pokojne osobe. Bijeli ljiljan simbolizira nevinost i čistoću, isto kao i bijela ruža. No, postoje izuzeci gdje nije prikladno da donosite cvijeće na sprovod, primjerice u židovskoj i hinduističkoj religiji nije prikladno kao niti uobičajeno da donosite vijenac ili aranžman cvijeća. Stoga je bitno da se uvijek dobro informirate o kulturnim i vjerskim navikama pokojnika kako biste na prikladan način odali mu počast.

Tagovi:

Više članaka