Osnove poreza na samostalnu djelatnost

Osnove poreza na samostalnu djelatnost

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je porez?

Porez je jedan od oblika državnih prihoda te je on jedan od izdašnijih kao i najvažnijih javnih prihoda. Porezi su prisilno davanje koje je nametnuto od strane države, koji nije usmjeren namjenski i nema izravnu protučinidbu. Postoje razni oblici poreza, poput porezi na dohodak, porezi na dobit, porezi na i iz plaće, porezi na imovinu, porezi na promet, trošarine, doprinosi, pristojba, PDV, tarife i prirezi. Također, porezi se dijele na objektne(porezi na dio neke imovine) i subjektne (porezi na dohodak pojedinca), te mogu biti izravni (gdje je porezni obveznik ujedno i porezni destinatar) i neizravni (gdje su porezni obveznik i porezni destinatar dvije različite osobe). Porez se primjenjuje u svakom aspektu životu, od kupovine namirnica, plaćanje kave u kafiću, pa i kada se ugovaraju brzi krediti. Isto tako, porezi igraju veliku ulogu kada imate svoju vlastitu djelatnost, te morate jednako tako plaćati poreze državi. Kako to izgleda u stvarnosti otkrivamo u nastavku.

Kako se primjenuje porez?

Porez se kod kupovine i plaćanja za usluge primjenjuje automatski odmah, te je iznos poreza odmah vidljiv na računu. Kada ste obrtnik ili poduzetnik, porezi se plaćaju nakon što kalendarska godina završi, te ga plaćate tek u sljedećoj godini. Do tada u godini sve što kupujete u ime obrta odnosno trgovačkog društva, je oslobođeno poreza. Dohodak koji se ostvaruje od obavljanja samostalne djelatnosti je zapravo razlika između poslovnih izdataka i poslovnih primitaka koji su nastali u jednom poreznom periodu odnosno poreznoj godini. Kod ostvarenja dohotak od obavljanja samostalne djelatnosti, mjesečni se predujam utvrđuje te se i plaća na temelju podataka koji su navedeni u godišnjoj poreznoj prijavi za porez na dohodak od samostalne djelatnosti Poreznoj upravi. Mjesečni se predujam poreza na dohodak za samostalne djelatnosti plaća za mjesece koji slijede nakon onog mjeseca kada je istekao rok za podnošenje godišnje porezne prijave sve do isteka roka za podnošenje sljedeće godišnje porezne prijave.

Porez za samostalnu djelatnost

Porezna uprava ima mogućnost na temelju zahtjeva poreznog obveznika izmijeniti visinu predujma. Zahtjev temelji se na podnesku u kojem su navedeni svi bitni podaci iz porezne prijave. Porezni obveznik koji obavlja samostalnu djelatnosti ne plaća porez na dohodak sve do podnošenja prve godišnje porezne prijave. Predujmovi za porez na dohodak se plaća svaki mjesec sve do kraja tog mjeseca, te se njegov iznos obračunava na temelju podataka iz godišnje porezne prijave gdje je predujam poreza na dohodak za samostalne djelatnosti ujedno i iskazan. Na kraju se svake godine radi obračun, te naposljetku sljedeće godine svakog mjeseca plaćate predujmove koji su nastali u prethodnom poreznom razdoblju odnosno u prethodnoj poreznoj godini. Porezna uprava može na osnovi obavljenog očevida i nadzora, te od podataka koji su obrađeni iz godišnjih poreznih prijava ili od drugih podataka o poslovanju poreznog obveznika izmijeniti rješenje o plaćanju predujmova donijeti rješenje te utvrditi novi iznos mjesečnih predujmova.

Tagovi:

Više članaka

Kako ubrzati proces odobravanja zajma?

Kako ubrzati proces odobravanja zajma?

### Kako ubrzati proces odobravanja zajma: Pripremite svu potrebnu dokumentaciju unaprijed

U današnje vrijeme, brzina odobravanja zajma može biti ključna za mnoge pojedince i poduzeća. Kako ubrzati p

Kako hitna pozajmica može spasiti vaše poslovanje

Kako hitna pozajmica može spasiti vaše poslovanje

U poslovnom svijetu, krizne situacije su neizbježne i mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku. Bez obzira radi li se o naglom padu prihoda, neočekivanim troškovima ili privremenom gubitku ključnog klij