Najbrži auto na svijetu

Najbrži auto na svijetu

Najbrži auto na svijetu, pomicanje granica brzine

Pomicanje granica danas je postala standardna praksa u svijetu tehnologije. U usporedbi s par godina unazad sve je jednostavnije, bolje i brže. Proizvodnja doslovno svega što si možete misliti napreduje, tako da ne čudi činjenica da je i svijet automobilske industrije u neprestanom svijetu razvoja. Kada se pitate koji je najbrži auto na svijetu, vjerojatno vam kao odgovor prvo padne na pamet određeni bolid u Formuli 1. Znamo kako svakodnevni automobili sigurno nisu na popisu najbržih auta na svijetu, no razvoj najbržeg automobila na svijetu je nešto čime se stručnjaci u svijetu automobilske industrije bave svake godine. Gotovo se svake godine obara Guinnessov svjetski rekord za najbrži auto na svijetu, tako da je odgovor na najbrži auto svake godine drugačiji. Rijetko kada pri kupnji novog automobila ćete čuti kupca kako pita koja je maksimalna brzina koju auto može postići, ali je zato pitanje „koliko ide“ ako je riječ o novome modelu automobila itekako zastupljeno. Većina nas nikada neće svoj automobil stisnuti do kraja radi zakonskih okvira, i zato je priča oko superautomobila koji postižu nerealne brzine privlačna mnogima.

Najbrži auto na svijetu, super automobili

Super automobili su sasvim drugačiji svijet u kojemu granice ne postoje. Cilj proizvodnje ovakve vrste automobila je da se pokaže što je moguće, da se prezentira najbolja proizvodnja. Također, ovako se testiraju i demonstriraju nove tehnologije u proizvodnji automobila, osobito brzine koje svake godine obaraju rekord. Možemo reći kako trend super automobila i obaranje rekorda u brzini je započelo 90-ih godina. Donosimo vam popis najbržih automobila proteklih godina. McLaren F1 je od 1994 pa sve do 1998 držao rekord za najbrži auto na svijetu sa svojih 386 km/h. 1999 godine Lamborghini Diablo GT preuzima titulu sa svojih 346 km/h. 2000-tu godinu je obilježio Saleen S7 sa 354 km/h, rekord je zadržao sve do 2002 godine. 2002 godine na scenu nastupa Ferrari Enzo sa 349 km/h. 2003 titulu najbržeg auta preuzima Pagani Zonda C12S sa 354 km/h. 2004 godine svijetu se predstavio Koenigsegg CCR sa 388 km/h. Bugatti Veyron 16. 4 osvaja titulu najbržeg automobila 2005/ 2006 godinu sa svojih 409 km/h. 2007 godine tržištu automobila je predstavljen SSC Ultimate Aero TT sa 412 km/h i titulu najbržeg mu pripada sve do 2011 godine. 2011 godine Bugatti opet napada sa svojim Veyron Super Sport modelom koji doseže brzinu do 431 km/h i drži titulu najbržeg sve do 2013 godine. Hennessey Venom GT preuzima titulu sa 435 km/h od 2014-2015. Kao što možete pročitati zadnjih 20-ak godina brzi automobili su u manjim razlikama razvijali brzine. Što danas, tko je danas najbrži auto na svijetu?

Najbrži auto na svijetu, SSC Tuatara

Titulu najbrži auto na svijetu za 2021 godinu preuzima SSC Tuatara iz linije Shelby SuperCars, američki proizvođač. Titula je preuzeta od prijašnjeg Bugatti Chriona. Rekord je oboren 10. listopada 2020 godine u Nevadi, Las Vegas na državnoj cesti 160. Test je bio odrađen na način da je auto morao sudjelovati u dvije vožnje, tamo i natrag po ravnoj cesti duljine 11, 2 kilometara. U jednom smjeru SSC Tuatara je postigao 484, 53 km/h, a u drugome 532, 93 km/h. Računa se ukupni prosjek brzine u oba smjera, što ovdje iznosi 508, 73 km/h i ujedno novi svjetski rekord za automobil u serijskoj proizvodnji. Što je potrebno kako bi rekord za najbrži auto na svijetu bio važeći? Pravila nalažu da se rekord mora postići sa serijskim cestovnim gumama i običnim gorivom. Certificirani GPS uređaji, svjedoci, službeni zapisničari su još dodati „alati“ za provjeru novog rekorda u brzini. Koliko dugo će SSC Tuatara držati rekord za najbrži auto? Često se u roku godinu do dve pojavi novi automobil koji obara rekord. Ovakvi automobili, super automobili su dokaz pomicanja granica u svijetu brzine.

Tagovi:

Više članaka

Najbolji vpn za Hrvatsku

Najbolji vpn za Hrvatsku

U današnje vrijeme, kada se sve više informacija prenosi preko interneta, važno je osigurati svoju privatnost i sigurnost. Korištenje virtualne privatne mreže (VPN) jedan je od načina kako to postići.