Kako skuhati makarone

Kako skuhati makarone

Kako skuhati makarone, brzi ručak ili večera

Tjestenina je neizostavni dio svake kuhinje. Savršena je za brzi ručak ili večeru u kombinaciji s raznim umacima, mesom, povrćem. I dok mnogi od nas znaju osnovna pravila kako skuhati makarone ili neku drugu tjesteninu, postavlja se pitanje da li to radimo na ispravni način? Mnoga kućanstva primjenjuju drugačije načine kuhanja tjestenine. Iako upute za kuhanje određene tjestenine možete pronaći na gotovo svakom pakiranju tjestenine, nekad baš te upute ne djeluju kao idealan način za kuhanje tjestenine. Loše skuhana tjestenina se svakako osjeti, svojim izgledom raspadanja i doslovno otapljanjem u ustima nikako neće ostaviti dobar dojam. Kako skuhati makarone do one savršene granice? Mnogi od nas već znaju po prilici kako je svega 7-8 minuta dovoljno da tjestenina postigne onu savršenu formu gdje je kuhana ali ne prekuhana, no čak i ovdje mnogi griješe kada je u pitanju način kuhanja, ispiranja i posluživanja tjestenine. Kako? Navodimo vam recept za savršeno kuhanu tjesteninu svaki put!

Kako skuhati makarone, savršeno kuhana tjestenina

Mnogima je tjestenina najjednostavnije jelo za pripremu, sigurno mislite kako nema mudrosti baciti tjesteninu u kipuću bodu s uljem i soli na 8 minuta i iscijediti ju i poslužiti. No da li je ovo pravilan proces za kako skuhati makarone ili bilo koju drugu tjesteninu? Da bi dobili najbolje od tjestenine potrebno je da obratimo pažnju na vrstu tjestenine, nije svaka tjestenina jednaka. Kod procesa kuhanja tjestenine najbolje je odabrati veliki lonac. Zašto? Tjestenina se na taj način neće lijepiti jedna za drugu i ima dovoljno mjesta. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi krenula lijepiti. Primjerice za pola kg tjestenine treba 7 litara vode. Sol je bitan začin kod kuhanja tjestenine jer je tjestenina sama po sebi bezukusna, na navedenih 7 l vode dodaje se jedna žlica soli. I dok mnogi tvrde da nije bitno da li tjesteninu stavljate u zagrijanu ili hladnu vodu, upravo ovo je greška! Tjestenina se treba kuhati u kipućoj vodi do 8 minuta. Kada je u pitanju miješanje tjestenine, povremeno miješanje je preporučljivo, svega 3-4 x u 10 minuta. Sigurno se pitate gdje je korak kada se dodaje ulje i gdje je korak ispiranja tjestenine? Ulje je nepotrebno ako kuhate tjesteninu u većoj količini vode, ono čini tjesteninu masnijom i onemogućava joj dobro hvatanje za umak. Ispiranje tjestenine je mit, tjesteninu nije potrebno ispirati jer tako gubite okus. Tjestenina se samo procijedi i pomiješa s umakom. Ovo je idealan način za kako skuhati makarone ili bilo koju drugu tjesteninu. Primjere za savršeno kuhanu tjesteninu možete pronaći na raznim kulinarskim portalima poput kuhaj.hr.

Kako skuhati makarone, dodatni savjeti kod kuhanja tjestenine

Da li se svaka tjestenina kuha na isti način? Odgovor je da, nekoj tjestenini je jedino vremenski gledajući potrebno malo dulje ili kraće kuhanje radi debljine ili oblika. Kako skuhati makarone? Naveli smo kako skuhati tjesteninu, no donosimo vam još dodatne savjete koji vam mogu pomoći da postanete pravi stručnjak u pripremanju tjestenine. Prije kuhanja tjestenine provjerite na pakiranju koliko je vremenski potrebno kuhati ju. Savršeno kuhana tjestenina je al dente, što znači da je na granici kuhanog. Preporučuje se dvije minute prije nego je po uputama tjestenina kuhana probati ju i po potrebi ocijediti. Prije nego ocijedite tjesteninu sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala, zašto? Škrobna voda u kojoj se tjestenina kuhala može biti itekako čudesna kada se pomiješa s umakom s kojim planirate preliti tjesteninu. Također poboljšava vezanje tjestenine na umak. Kako skuhati makarone ili bilo koju drugu tjesteninu nije težak proces, no male sitnice čine razliku između savršeno kuhane tjestenine i one koje može proći.

Tagovi:

Više članaka