Kako sakriti ip adresu

Kako sakriti ip adresu

Što je i kako sakriti IP adresu?

IP adresa je jedinstven niz brojeva koji označava svaki uređaj spojen na internet. Ta adresa je nužna da bi se informacije upućene s izvorišnog računala mogli preusmjeriti do odredišnog. Kao i vaša kućna adresa, ona sadrži podatke o lokaciji i čini uređaje dostupnima za komunikaciju. U ovom članku objasnit ćemo vam zašto i kako sakriti IP adresu. IP adrese mogu se koristiti za prepoznavanje vaše lokacije, a ponekad to mogu učiniti s izvanrednom točnošću. Te adrese također djeluju poput osobnih identifikatora, pomalo poput telefonskog broja, omogućavajući oglašivačima i protivnicima da vas prate na mreži. Također se mogu koristiti za pokretanje ciljanih napada na vas. Neki od razloga zbog kojih biste željeli sakriti svoju IP adresu mogu obuhvaćati: skrivanje zemljopisnog položaja, sprečavanje web praćenja, izbjegavanje digitalnog otiska ili zaobilaženje bilo kakvih filtara sadržaja, zabrana ili stavljanja na crnu listu. Koji god je vaš razlog sakrivanja IP adrese, pristup geografski zabranjenom sadržaju ili čisto radi sigurnosti, metode kako sakriti IP adresu su iste. Najpopularnije metode su: VPN, Tor, Proxy, javni WiFI.

Najjednostavniji način kako sakriti IP adresu

Kada svoj preglednik usmjerite na web mjesto, zahtjev napušta vaše računalo, odlazi na poslužitelj na kojem web mjesto živi i vraća se s informacijama koje ste zatražili. Usput se razmjenjuju podaci o lokaciji i identificiranju, a ponekad ih presreću napadači, njuškali, oglašivači i dosadne državne agencije. Najjednostavniji način kako sakriti IP adresu je VPN. Uz virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), jednadžbi se dodaje još jedan sloj. Umjesto da izravno kontaktira poslužitelje web stranice, VPN stvara šifrirani tunel između vas i poslužitelja VPN usluge, koji se zauzvrat povezuje s javnim internetom i dohvaća informacije koje ste zatražili kao i obično. To prolazi kroz tunel natrag do vašeg računala, osiguravajući da nitko ne može presresti vaš web promet i da će promatrač vidjeti IP adresu VPN-a, a ne vašu. Danas postoje mnogo različitih mjesta koja omogućavaju VPN, te vam uveliko olakšavaju kako sakriti IP adresu. No ako ovo nije vaša preferirana metoda, postoje i drugi načini.

Ostale metode kako sakriti IP adresu

Osim VPN-a, metode kako sakriti IP adresu nisu sve iste. Jedna od ostalih metoda koja je ujedno i besplatna je Tor, skraćenica od The Onion Router, koristi niz računala distribuiranih širom svijeta kako bi sakrio vašu IP adresu i otežao praćenje vašeg digitalnog traga. Umjesto jednog zahtjeva od točke A (vaš dom) do točke B (poslužitelj web stranice) i natrag, vaše računalo šalje slojevite zahtjeve, svaki pojedinačno šifriran. Te se tako teže ulazi u trag vašoj IP adresi, no zbog raznih šifriranih slojeva Tor može biti dosta spor. Sljedeća isto besplatna metoda je Proxy serveri koje često uspoređuju s VPN-om. I premda je istina da će obje opcije sakriti i šifrirati korisnikovu IP adresu, samo VPN također šifriraju njegovu web aktivnost. Međutim, prednost proxy servera je u pravilu da su besplatni, dok većina VPN-ova košta. Ukratko, preporučili bismo proxy server ako vam je potrebno pokrivanje na jednom web mjestu ili u aplikaciji za jednokratnu upotrebu. Zadnja metoda kako sakriti IP adresu je javni WiFi. Ova metoda je daleko najmanje učinkovita, ali tehnički možete sakriti svoju IP adresu pridruživanjem javnoj Wi-Fi mreži, i tako promijeniti vašu IP adresu s onom kojom ste povezani.

Tagovi:

Više članaka

Najbolji vpn za Hrvatsku

Najbolji vpn za Hrvatsku

U današnje vrijeme, kada se sve više informacija prenosi preko interneta, važno je osigurati svoju privatnost i sigurnost. Korištenje virtualne privatne mreže (VPN) jedan je od načina kako to postići.